Kebab w polskiej gastronomii w szybkim tempie zakorzenił się na dobre. Dla statystycznego klienta fast-foodów, kebab nie znaczy więcej jak mięso z surówkami zawinięte w pitę czy bułkę i podane na szybko. Okazuje się jednak, iż wariantów jest naprawdę wiele!

Adana Kebab

Kebab z prefiksem "Adana" to nic innego jak mięso mielone, doprawione pikantnie i opiekane w postaci "wałeczków" nad ogniem. Zazwyczaj Adana Kebab podawany jest z papryką, cebulą, pietruszkę i pide (placek turecki z mąki pszennej, wypiekany na kształt łódeczki ). Swoją nazwę zawdzięcza tradycji, która twierdzi, iż potrawa ta pochodzi z miasta Adana w Turcji.




Manisa kebab



Jest to kebab w postaci wąskich wałeczków z mielonego mięsa, podawane na podpłomyku z podłożem jogurtowo-pomidorowym.




Tandir kebab



Jest to całe jagnię pieczone w specjalnym ceglanym piecu. Często podawany z ryżem.




Döner kebab

Z nazwą tego wariantu prawdopodobnie każdy z nas się spotkał, ponieważ jest to jeden z najczęstszych sposobów przygotowywania potraw typu kebab. Mięso döner kebaba przygotowuje się na pionowym ruszcie, na którym opiekamy mięso (najczęściej wołowe, baranie, również drobiowe). Należycie odkrojone kawałki mięsa podawane są w bułce lub w słynnym tureckim pide.



Patlıcan kebab



W skrócie Patlican kebab to kilka odmian kebaba, w którym najważniejszym czynnikiem jest grillowany bakłażan.




Urfa Kebab



Urfa kebab bardzo przypomina poprzednią wersję - Adana Kebab. Znaczącą różnicą pomiędzy tymi daniami jest poziom pikantności - Adana Kebab jest znacznie bardziej pikantny, z czego też słynie. Dodatkowo Urfa Kebab przyprawiany jest słynnym czarnym chilli, pochodzącym z okolic Urfy, skąd też takie a nie inne nazewnictwo potrawy.






Beyti kebab



Beyti kebab to mięso wołowe lub jagnięce, pieczone na ruszcie, zawinięte w podpłomyk nazywany "lawasz". Całość podawana z sosem pomidorowym, grillowanymi warzywami, jogurtem oraz liśćmi pietruszki.




Talaş kebab



Ten wariant to nic innego jak nadzienie mięsno-warzywne jest zapiekane w cienkim francuskim. Podawane z cacik.




İskender kebab



Kolejny wariant pochodzi z okolic Bursy i jest bardziej skomplikowaną wersją donera. Przygotowanie polega na skrawaniu cieniutkich plastrów, które następnie układane są na podkładzie z pide i jogurtu. Wszystko polewane jest sosem pomidorowym oraz roztopionym masłem. Zazwyczaj podawane wraz z grillowanymi warzywami.